Olcsón jót holnapra!

Nagyon sok cégtulajdonos legfőbb vágya, hogy vállalkozása vezetését – egy idő után – teljes egészében átadja egy alkalmazott ügyvezetőnek. Lehet, hogy Ön is ezt szeretné, azonban egy dologba biztosan nem gondolt bele!

Megjelent: Üzlet&Siker, 2009. január

Magyarul ő már csak az Excel táblákat akarja kapni minden hó végén, hogy mennyi nyereséget utalt a cég a számlájára, és sokat utazni külföldön. Lehet, hogy ön is ezt szeretné, de azért egy dologba biztosan nem gondolt bele!

Az eredeti újságcikk

[pdf-embedder url=”http://www.kelko.hu/wp-content/uploads/200901_Stafeta_szoloban_vagy_csapatban.pdf”]

Nemrég átvilágítottam egy 15 főt foglalkoztató vállalkozást, mert a tulajdonos ugyanezt szerette volna. Maga az elvárás nem teljesíthetetlen, csakhogy ő úgy képzelte el, hogy találunk egy alkalmazott ügyvezetőt, aki „szerény fizetésért” teljesen átveszi vállalkozása irányítását és vezetésének teljes felelősségét, és ő meg csak számolja otthon az egyre több pénzt.

A „szerényet” nem véletlenül hangsúlyoztam ki, mert egy értékesítési csoportvezetői fizetésért nem lehet kiváló cégvezetőt találni. Egy 15 fős vállalkozás pedig nem tud megfizetni egy tényleg jó cégvezetőt, sőt egy ekkora cég nem is jelent vonzó szakmai kihívást egy képzett, és eredményes menedzsernek.

Olcsón, jót, holnapra!

Fontos tudni, hogy a munkaerőpiacot ugyanúgy a kereslet-kínálat mozgatja, és szabályozza, mint az áru- vagy értéktőzsdét, vagy akár az ingatlan piacot. Amiből kevés van, és nagy rá a kereslet, annak a portékának felmegy az ára, ahogy egy bármilyen vállalkozást irányítani képes alkalmazott cégvezetőé is.

A multinacionális cégek nagyítóval (pontosabban fejvadászok segítségével) keresik a jó cégvezetőket, és nem sajnálnak akár 10 millió forint feletti keresési díjat kifizetni értük a fejvadásznak (gondoljon bele, hogy akkor mekkora lehet a fizetése a keresett vezetőnek, ha a fejvadász díja csak a harmada)!

Csuka fogta róka?

Hát valahogy igen. Pedig mennyi, de mennyi cégtulajdonost lehetne boldoggá tenni, ha sikerülne a mutatvány. Ne csüggedjen, azért létezik megoldás, aminek a trükkje megegyezik azzal, hogyan kell megenni egy elefántot? Természetesen nem egy, hanem több darabban. Egy vállalkozásnál sem egy emberrel, egy Superman-nel kell helyettesíteni a tulajdonos/ügyvezetőt, hanem minimum hárommal, de van ahol akár öttel!

Ezek a vezetők foglalkoznak teljes körűen a vevői megrendelések fogadásával (értékesítés, ügyfélszolgálat, stb.), kiszolgálásával (termelés, logisztika, stb.), továbbá a nyereséges működés biztosításával (pénzügy/számvitel). Biztos nem írtam le mindent és természetesen minden cég egyedi, de a fő elválasztó vonal, hogy a ma problémáival, feladataival foglalkozzanak a vezetők, a holnapéval pedig a tulajdonos. Igen, a tulajdonos ne akarjon minden feladatától megszabadulni, és évekre Hawai-ra költözni non-stop nyaralni, de erről már egy korábbi cikkemben írtam.

A feladatok átadását ráadásul fokozatosan kell megtenni, ha kell akár egy-két évet is rá kell szánni! Végül is mi múlik rajta? ,,Csak” az Ön vállalkozása, semmi más. A lényeg, hogy ne egy csapásra, ne egy huszárvágással akarjon megoldani egy olyan bonyolult problémát, mint vállalkozása irányításának átadása.

Akkor kik is a három királyok?

A legegyszerűbb menedzsment egy kisvállalkozás számára 3 vezető:

  • Egy, aki felelős a megrendelésekért (kereskedelmi);

  • Egy, aki felelős a megrendelések teljesítéséért (termelési/szolgáltatási/logisztikai);

  • Egy, aki felelős a finanszírozásért és a nyereséges működésért (pénzügyi, gazdasági);

Természetesen ezt lehet tovább bonyolítani vagy finomítani, sőt jó páran biztosan azon a véleményen vannak, hogy 3 vezető ehhez biztosan kevés (pl. gyártó cégeknél sok helyen külön van a termelési és az anyaggazdálkodási vagy a logisztikai vezető), de bőségesen elegendő ahhoz, hogy a tulajdonos/ügyvezetőt fokozatosan megszabadítsák a napi, operatív feladataitól és végre élvezze sok-sok év fáradtságos munkájának gyümölcsét.

Könnyű belátni, hogy 3 jó középvezetőt találni (vagy kinevelni) egyrészről nagyobb eséllyel lehet, mint egyetlen Supermant találni, másrészről a tulajdonos számára is biztonságosabb, ha cége irányítását nem egy emberre bízza, hanem megosztja a terheket, és a felelősséget három között.