3 ok, miért nincs elég jelentkező az álláshirdetéseidre?

24 éves tapasztalattal rendelkező ex-fejvadász módszere, amiről valószínűleg még sosem hallottál

  • Duplázd meg az álláshirdetésedre jelentkezők számát!
  • Megtudod, mik a legfőbb okai annak, hogy nincs elég jelentkező az álláshirdetéseidre!
  • Megmutatom, melyik médiumon érdemes hirdetni.

Hiszek benne, hogy gyakorlati tapasztalataim megosztásával Téged is rá tudlak ébreszteni, hogy a humánerőforrás menedzsment (“people management”) nem misztikus, megfoghatatlan dolog, hanem ugyanolyan logikus és rendszerbe foglalható tudás, arról nem is beszélve, hogy akár céged duplázása-tízszerezése múlik rajta!

HR szakértő

Eredetileg Csehországban tanultam autógépész mérnöknek, és mint megrögzött műszaki/reál mentalitású ember, ehhez képest már 1993 óta humán területen dolgozom. Ebből közel 7 évet “fejvadászként”, majd 1999 óta stratégiai tanácsadó, szervezetfejlesztő és hr szakértő egyfajta “elegyeként”.

Alapvetően dinamikusan fejlődő kis- és középvállalatok (növekedésükből adódó) személyzeti és szervezeti problémáit segítem megoldani (pl. segítek megtervezni és felépíteni azt a csapatot, amellyel nagyságrendi ugrásra lesz képes a cég).

A 90-es években főleg multinacionális cégeknek, bankoknak, informatikai cégeknek dolgoztam, 1999 óta pedig kifejezetten kis- és középvállalkozásoknak segítek növekedésük elősegítésében, a tulajdonos “egykezes irányításból” való kiszabadításában, középvezetői csapatuk kiépítésében, kulcsemberek toborzásában és integrálásában.

Cégstratégia

A gyakorlatban azt láttam, hogy a kiváló eredmények elérése érdekében a munkaerő toborzás-kiválasztás, a szervezetfejlesztés és a cégstratégia elválaszthatatlan egymástól, hiszen a legjobb munkatársak is csak szerencsétlenkednek egy rossz struktúrában, egy rossz feladatleosztásban, míg a közepesek is képesek megtáltosodni egy jól kialakított rendszerben.

A szervezetfejlesztői hátterem miatt egészen másként látok rá a toborzás-kiválasztásra, sokkal jobban cégvezetői szemmel, az-az rendszerben és összefüggéseiben nézem a vállalkozás más részeivel, ezért egy relatíve egyszerű munkakör (pl. ügyfélszolgálati operátor) és betöltője esetén is világosabb számomra, hogy mennyire fontos a vállalkozás fejlődése, üzleti sikere szempontjából, magyarul mi múlik rajta?

Gyakorlatias HR

Szakmailag sok tekintetben más véleményen vagyok, mint a hivatalos humánerőforrás oktatás vagy akár a szakma fő irányvonala.

Munkám során számomra kizárólag a gyakorlati működőképesség az első számú szempont (ezért vagyok a munkámban teljesen ideológia és szakmai irányzat mentes, habár sokféle ideológiából és szakmai irányzatból tanultam rengeteg értékes dolgot), és ezen a próbán elég sok, akár tömegesen is elfogadott, divatos elmélet elvérzik, például a személyiségalapú munkaerő kiválasztás, a “különböző motiválási technikák”, továbbá az oly megszokott “profilkészítés” módszertana.

Erről a szakmai blogomban elég sokat írok, amit ma már több ezren kísérnek figyelemmel, ez által a legolvasottabb hr-es témájú blog Magyarországon.

Hobbi

Szabadidőmben sokat olvasok, mert elsőszámú hobbim a munkám, továbbá intenzíven érdekel az egészséges táplálkozás, a személyiségfejlesztés, mindemellett versenyszerűen sportolok, motokrosszozom.

Ez egy olyan extrém sportág, ahol szintén szükség van mindkét (humán és műszaki) énemre, továbbá dacára, hogy technikai sport, nagyon kemény állóképességet és fizikumot követel (a profikat nem véletlenül triatlon edzők készítik fel).

Mindemellett nemcsak az egyébként világszínvonalú edzőmtől, hanem az edzések és a versenyek során is sok olyat tanulok, amit meglepően jól tudok kamatoztatni a munkámban. Az életem az óta kerek, mióta az intenzív szellemi munkát kiegészítem egy kemény fizikai igénybevételt támasztó sporttal.

Mivel foglalkozom?

  1. Gyakorlati humánerőforrás menedzsment oktatásával (előadások, tréningek, tanfolyamok)
  2. Kis- és középvállalatok személyzeti és szervezeti átvilágításával, szervezeti stratégia készítésével, humán problémák megoldásával
  3. Munkaerő toborzás-kiválasztással (kulcsfontosságú munkakörökbe, kis- és középvállalatoknál ezek a marketingesek, értékesítők és különösen a vezetők)
  4. Értékesítési csapatok építésével (nemcsak az értékesítők felvételével, hanem a teljes értékesítési rendszer felépítésével)
  5. Cégtulajdonosok utódlási problémáinak megoldásával (egykezes irányításból kiszabadításukkal)

Cégek, akiknek dolgoztam, dolgozom

"Azért szeretek Tamással dolgozni, mert pontosan tudja, mikor milyen lépésre van szükségünk annak érdekében, hogy a cég a személyes jelenlétem nélkül működhessen. Tamás mestere a kérdezésnek, amellyel segít megtalálni a helyes utat, akár egy jó pszichológus. Ajánlom őt tiszta szívvel, amennyiben Ön is szeretné, hogy cégét képzett, motivált szakembergárda vezesse, az Ön mindennapos jelenléte nélkül."

Varga Emil

tulajdonos, mannaszappan.hu

"Tamás segítségét szervezetfejlesztésben és üzleti tanácsadásban vettük igénybe. Gyorsan és pontosan látja át a helyzeteteket, kiváló helyzetfelismerő és emberismerő, megbízható tanácsadó. Szervezetfejlesztési tanácsadás mellett számos középvezető munkatársunk toborzásában és kiválasztásában nyújtott hatékony segítséget. Komplexen és célirányosan gondolja végig a lehetőségeket és kiemelt segítséget tud nyújtani a jelenlegi helyzetből az áhított cél eléréséig tartó út meghatározása során, ezért bátran ajánlom őt."

Hankó Tamás

ex-tulajdonos, JátékNet.hu

"Tamással dolgozni olyan a cégemen, mint egy precíziós sebésszel. Rámnéz, kérdez jópárat, majd odanyúl, ahol a betegség vagy a probléma van, és megkeresi a legjobb megoldást. Arra érdemes készülni, hogy nem csak a cégedet, hanem téged is fejleszt a vele való munka.”

Mihály Péter

ügyvezető, Notebookspecialista.hu

Ahol írásaim olvashatóak:

Üzlet és Siker Magazin A négy leggyakoribb HR-téveszme
Számos cégvezető vall téves nézeteket a humánerőforrás-menedzsmentről. Ismerje meg a leggyakoribb tévedéseket, s kerülje el őket! Gyakran még nagyobb cégek vezetőinek is igen furcsa elképzeléseik vannak a személyzeti munkáról. Tévedéseiket a vállalati bevételek bánják…

24.hu (FigyelőNet) Szakértőnk Kelkó Tamás
Vállalkozóktól, cégvezetőktől sokszor hallott igény, hogy megbízható emberekre van szükségük. Érdekes módon ugyanerre vágynak a politikusok és a maffiózók is…

24.hu (FigyelőNet) Vonzó külsővel magasabb a fizetés
Vállalkozóktól, cégvezetőktől sokszor hallott igény, hogy megbízható emberekre van szükségük. Érdekes módon ugyanerre vágynak a politikusok és a maffiózók is…

24.hu (FigyelőNet) Nem éri meg a családból választani vezetőt
A cégvezetés utódlásának buktatóiról tudósít az Üzlet&Siker. A sikeres magyar vállalkozások vezetői általában a családon belül akarják tartani az irányítást, de vannak akik az általuk kinevelt menedzserekben bíznak.

HRportal.hu Egyszerűsödik vagy a spiritualizmus útjára lép a HR?
Hazánkban is találni olyan céget, ahol az asztrológiai és numerológiai elemzés is a kiválasztás része, ám a lapunknak nyilatkozó HR vezetők cáfolták ezt. Bár az asztrológia és a numerológia sem a publikus kiválasztási módszerek közé tartozik, a spiritualizmus egyre inkább beszivárog életünkbe és az interjúztató szobákba is…

HRportal.hu Az évszázad legdrágább toborzási hibája
A Facebook két olyan embertől vette meg 19 milliárd dollárért a WhatsApp nevű alkalmazást, akiket öt évvel ezelőtt akár fel is vehetett volna. Több kiválasztási hiba is lehetséges, ami miatt két ilyen tehetséget elszalasztottak – írja a HR Blog oldalán Kelkó Tamás…

HRportal.hu A megbízható ember legendája
Ha bármilyen cégnél megkérdezem, hogy milyen munkatársat szeretnének, akkor ez a követelmény szinte mantraszerűen visszatér, kötelező elem minden toborzáshoz, mint dolgozatíráshoz a puska. De amikor rákérdezek, hogy pontosan mit is jelent a „megbízható” ember, milyen is ő valójában, akkor vagy teljes tanácstalanság fogad, vagy egymásnak ellentmondó válaszokat kapok – írja Kelkó Tamás a HR Blogon…

HRportal.hu Az állásinterjú után bizony maradnak fehér foltok a jelöltről
Konstruktív kompetencia alapú kérdezéstechnika, tapasztalat alapú szakmai kérdések, kegyetlen referencia-interjúk egyaránt azt segítik, hogy még a próbaidő elkezdése előtt kiderülhessen az, hogy milyen valós képességekkel rendelkezik egy-egy jelölt. Az interjúztatóknak a felkészültségükön kívül legalább annyira hallgatniuk kell a megérzésükre, mint a munkájukat segítő tudományos módszerekre. A csapdahelyzeteket és a legkreatívabb megoldásokat segített összegyűjteni Fazekas Éva, aki „JobAngel” néven szakmai bloggerként is ismerhető, Fülesi Emőke, a Hays Hungary Business Unit menedzsere, illetve Kelkó Tamás recruitment specialista…

HRportal.hu A Superman-effektus
Nem ismerek olyan vállalkozót, cégtulajdonost, akinek ne fordult volna meg a fejében legalább egyszer, hogy de jó lenne egy alkalmazott ügyvezetőnek átadni cége irányítását, visszavonulni a napi taposómalomból és hóvégén csak számolni a pénzt. Ebben még nincs semmi furcsa, végül is a legtöbben pont a szabadság és a több pénz miatt vágtak bele saját vállalkozásba…

HRportal.hu Tanuljunk könyvből állást keresni!
Van, mikor ez a kérés felém: hogy ajánljak álláskeresési szakirodalmat, mert szívesen olvasnának megbízható könyvet, és bíznak benne, hogy én tudok ajánlani…

HRportal.hu Milyen a hiteles álláskereső? – történetek a fejvadásztól
Nem elég állásinterjún a legjobb arcunkat mutatni. Ügyfélkapcsolattal járó munka esetén megbosszulhatja magát, ha flegmán, lekezelően vagy motiválatlanul viselkedünk. Akinek viszont rendben van a hozzáállása, új állást kaphat. Főleg, ha az ügyfél fejvadász. Kelkó Tamás fejvadásztól kért tanulságos sztorikat a Jobpilot.hu…

HRportal.hu Ennyire egyszerűek lennénk?
Hippokratész, Hubbard, Maslow, Murray – mind megalkották a maguk személyiség- vagy motivációsablonját, de vajon besorolhatunk-e hétmilliárd embert mindössze néhány személyiségtípusba, alapozható-e ilyenre a kiválasztás? Kelkó Tamás, a HR Blog szerzője szerint az emberek nem ennyire egydimenziósak, ráadásul az igazán jól teljesítő munkatársak minden skatulyából kilógnak…

Out Of Office Miért érdemes gyakornokot alkalmazni?
Sok vállalatnál komoly gyakornoki programot tartanak fent, melynek keretében minden évben jelentős létszámban foglalkoztatnak tehetséges diákokat. Ugyanakkor gyakran hallom diákoktól, friss végzősöktől, hogy szakmai gyakorlatukon érdemi munka közelébe sem engedték őket, a három hónap alatt sokat fénymásoltak, rengeteg kávét főztek és más, kvalitásaikat messze nélkülöző feladatokkal foglalták le őket (már ahol egyáltalán lefoglalták őket)…

Out Of Office Motiválatlanul motiválni?
Manapság rendkívül divatos téma a munkatársak motiválásáról beszélni, ráadásul módszerek, tréningek, könyvek özöne áll rendelkezésre. Mégis úgy látszik, hogy a legtöbb vezető számára még mindig ez a legkeményebb dió. Nekem ez azt mutatja, hogy valami lényeges dolgot nem mondanak el a motivációs trénerek és szakemberek ahhoz, hogy a vezetők többsége ezt jól tudja csinálni…

Out Of Office Az X-Faktor tanulságai felvételiztetők számára
Félig hivatalból, félig személyes érdeklődés folytán nézem az X-Faktort és minden más hasonló tehetségkutató műsort. Az egyik adásban azonban megütötte a fülem Keresztes Ildikónak egy elszólása, amikor az egyik pályázóra azt mondta, hogy: “Te igazi popsztár alkat vagy.”

Vállalkozz Hatékonyan Klub Vigyázz az értékesítődre!
Bizony, az értékesítők toborzása, kiválasztása és menedzselése az, amiben a multik többsége nagyon jó, miközben a magyar vállalkozások jó része meg teljesen tévúton mozog.

Vállalkozz Hatékonyan Klub Beosztottaid lelkesen hajtanak vagy csak úgy dolgozgat-gat-get-gatnak?
Munkatársaid minden reggel lelkesen jönnek dolgozni, és minden hónapban csúcsokat dönt a teljesítményük? Nem kell attól rettegned, hogy melyik embered csábítja el egy fejvadász vagy a konkurencia? Este lelkesen, energiával teli mész haza a munkából, és nem úgy, mint akiből 100%-ig kifacsarták az életenergiát

Lépéselőny Üzleti Portál Aki sokat markol, keveset fog!
Vállalkozók, cégvezetők leggyakoribb betegsége a delegálásra való képtelenség. E területen elég extrém példák is léteznek. Mindezek közül a toplistát nálam egy olyan cégtulajdonos vezeti, aki dacára 1,5 milliárd Ft-os éves forgalmú kereskedelmi cégének, 10 fős raktári személyzetének, képes szombaton délután bemenni a munkahelyére és visszáru számlákat rögzíteni. Mikor megkérdeztem tőle miért csinálja, miért nem inkább 3 gyermekével tölti a hétvégét, nem tudott rá értelmes választ adni.