A legtöbb cégnél megszokott dolog, hogy ha jól teljesítenek a munkatársak, akkor év végén kapnak jutalmat, bónuszt. Sok cégtulajdonos úgy gondolja, hogy a munkatársak motiváltabbak, ha a sok munka jutalmaként év végén pénzt kapnak. Mi vagyok én? Egy sóher krőzus, hogy a nagy nehezen kiérdemelt és megszerzett plusz pénzt vitassam?

Nem, nem azzal van a gondom, ha a munkatársaid megérdemelten egy kis plusz pénzt kapnak, kapjanak csak. A gondom azzal van, hogy te mit gondolsz, ezzel milyen hatást váltasz ki bennük? Ők ezt hogyan értékelik, minek fogják fel? Komoly összegben merek veled fogadni, hogy nem úgy veszik, mint ahogy te gondolod, legfőképpen szeretnéd…

Az első probléma azzal a meggyőződéseddel, hogy az egész évben végzett komoly munka után kapott év végi bónusz következő évben még keményebb munkára sarkallja őket, hogy sajnos nem így lesz.

Az ember olyan, mint a kiskutya

Kutyák betanításánál alapvető elv, hogy amikor elkóborol és visszajön, akkor meg ne próbáld leszidni, megbüntetni, mert azt fogja gondolni, hogy azért szidtad le, mert visszajött! Mert a kiskutya úgy gondolkodik, hogy ha leszidod vagy megjutalmazod, akkor azt azért kapta, amit utoljára csinált.

És mit csinált utoljára?

Visszajött!

Tudom kissé furcsa ez a kutyalogika, de kapaszkodj meg, az emberé sem más!

Ha megkérdezem 10 munkatársadat, hogy miért kapták az év végi bónuszt, jó eséllyel egyik sem fogja tudni! Pontosabban egyik azt gondolja, hogy mert jól megy a cégnek, a másik meg azt, hogy mert szimpatikus neked, a harmadik meg azt, hogy valószínűleg a júniusi projekt miatt.

Ezt honnan tudom?

Elég sok cégátvilágítást csináltam már, amely során mindig megkérdeztem az ott dolgozókat, és a cégvezetők számára mindig döbbenetes eredménye volt, hogy milyen sokféle választ kaptak, és mekkora volt a zűrzavar.

Egy kiemelt értékesítő, egy értékesítési vezető már tud dolgozni év végi bónuszért, és képes mentálisan összekötni az évközbeni munkáját és az éves eredményeket az év végi bónuszokkal, de ők eleve eléggé eredményorientáltan, és mérhetően dolgoznak, de:

  • egy raktáros,
  • egy könyvelő,
  • egy értékesítő,
  • egy asszisztens,
  • de még egy mérnök sem képes ilyen távlatokban gondolkodni! (tisztelet a kivételnek).

Az alkalmazottaid akkor minek gondolják az év végi bónuszt?

Fontos, az év végi bónusz nem összekeverendő a 13., 14. havi fizetéssel, habár a mentális effektus teljesen ugyanaz. Ha rendszeresen megkapják, akkor az alapfizetésük részének fogják érezni! Ugyanez a helyzet a mozgóbérrel is, ha folyamatosan megkapják, akkor kb. 6 hónap után már az alapfizetésüknek fogják érezni. Fontos, nem játszom a szavakkal, hanem precízen fogalmazok.

A munkatársaid az alafizetésük részének fogják érezni, vagyis, ha egyszer mégsem kapják meg, akkor majd meglátod mekkora megrökönyödés és elégedetlenkedés lesz.

Akkor mi legyen az év végi bónusszal?

Nyugodtan tartsd meg, de ne gondold, hogy bármennyire is motiválni fogja őket év közben. Motiválásra negyedév, max. féléves bónuszt javaslok, és részletes személyes értékelést, visszajelzést az átadásakor. Pontosan mond meg, hogy miért kapja, különben nem fogja tudni.

A féléves vagy szezonális bónuszokat szezon végén, szabadságolások előtt szokták adni, és azok éppen emiatt motiválóak, mert pl. nyaralás előtt minden pénz jól jön. Sőt, láttam olyan céget, ahol két részletben kapták meg, nyaralás előtt és után, különben nyaralás alatt mindent elköltenének…

Az év végi bónusz arra jó, hogy együtt sírunk, együtt nevetünk, vagyis, ha vállalat jó évet zár, akkor kapjon mindenki, ha rossz évet zár, akkor meg ne kapjon senki, és ezt a cégvezető a karácsonyi vacsorán részletesen indokolja is meg.

Jó tanács.

Ha nincs bónusz, mert rossz évet zárt a cég, azért valamilyen kis ajándékot én adnék a munkatársaknak, és megköszönném az egész éves munkájukat, egy kicsit mentesíteném őket a rossz év felelőssége alól, mert egy termelésben dolgozó munkás, vagy egy könyvelő nem sokat tud kezdeni azzal, hogy a 150 fős vállalata rosszul teljesít, csak agyonnyomja érzelmileg egy ekkora felelősség. Ő végezze el a saját munkáját kiválóan, és ezért legyen is erkölcsileg megbecsülve. Az egész vállalatért meg fájjon a felső vezetők feje, őket ezért fizetik…