Ha megkérdezel erről 10 kkv-kal foglalkozó tanácsadót, akkor legalább 5 féle választ fogsz kapni, de egyben mindegyik egyet fog érteni, hogy a legtöbb vállalkozásban a szűk keresztmetszet hr területen keresendő. Elsőre mindenki a sógor, koma, barátok alkalmazására gondol, ami bizonyítottan rengeteg vállalkozást állít meg a fejlődésben, de van itt valami más!

Lassan közel 2 évtizedes szervezetfejlesztői munkásságom során találtam egy ennél kevésbé látható, de annál hatásosabb, akár alattomos gyilkosnak is nevezhető szűk keresztmetszetet, ami sokkal több vállalkozást zár el a fejlődéstől, a növekedéstől. Talán nem árulok el nagy zsákbamacskát, ha azt mondom, hogy a kis- és középvállalkozásokban alkalmazott üzletfejlesztési, szervezetfejlesztési módszerem nagyrészt e szűk keresztmetszet kezelésére épül…

A legjobban egy megtörtént eseten keresztül tudom bemutatni, hogy mire is gondolok. Már legalább egy évtizeddel ezelőtt dolgoztam egy akkor 5 mrd Ft éves árbevételű és 75 főt foglalkoztató cégnek, aminek 2 tulajdonosa és 5 középvezetője volt. Hamar feltűnt, hogy hiába volt deklarált pénzügyi vezetője a cégnek, egy csomó, az ő munkakörébe tartozó ügyet a tulajdonosok intéztek (mint pl. bankhitelek, kintlévőség kezelés), akik azonban nem voltak pénzügyi szakemberek. Arról nem is beszélve, hogy a cégben nem volt vállalatirányítási szoftver, hanem valami régi, házi barkács, “szomszéd Pistike” által fejlesztett DOS-os rendszerben kezelték a készletet és a számlázást, de már ELÁBÉ-t nem tudtak számolni, pedig a cég messze 10% alatti árréssel dolgozott!

“Pénzügyi vezetőnek látszó tárgy”

Alaposabban kivizsgáltam a helyzetet, és megdöbbenve láttam, hogy a “pénzügyi vezető” valójában nem pénzügyi vezető, mert ő valamikor számlázóként kezdett a cégnél, és úgymond “kiemelkedett” pénzügyi vezetővé. Pontosabban kinevezték, de alapvetően nem változott meg semmi, mert megragadt egy pénzügyi csoportvezető szintjén.

Korábban már írtam arról, hogyan néz ki az, amikor egy cégtulajdonoson túlnő a kabát, de a fenti példa arról szól, hogy mi van akkor, amikor egy alkalmazottadon nő túl a kabát!

Vajon szükséges szakirányú végzettség?

Köztudottan nem vagyok egy diploma mániás, főleg a kkv szektorban önmagában egy diploma és az egyetemen tanult dolgok nem sokat érnek, de pénzügyi területen szakirányú felsőfokú végzettség és min. 10 év szakmai tapasztalatnál kezdődik nálam egy pénzügyi vezető. Szóval, attól, hogy valakit kinevezünk pénzügyi vezetővé, még nem lesz az (egy kivételt azért ismerek), hanem ennek megvan a maga szakmai karrier útja.

Amikor a tulajdonosoknak ezt prezentáltam, gyorsan felismerték, hogy igazi szakemberre van szükségük, és 1,5 hónap múlva kezdett is egy olyan pénzügyi vezető, aki az én normáimnak is megfelelt. Kért 1 hetet ahhoz, hogy átvilágítsa a céget, majd leadott egy 6 hónapos projekttervet, amiben időben szépen ütemezve megadta, hogy mikor min fog dolgozni, milyen hiányosságokat fog rendbetenni, szval kellően impozáns volt a belépője.

Nemcsak a belépő volt bizalmat keltő, hanem a teljesítmény is

De nemcsak a belépője volt jó, hanem a következő 1,5 évben heroikus munkát vitt véghez, rendbetett minden hiányosságot, felmérve a piacot, a lehetőségeket kiválasztott és bevezett egy integrált vállalatirányítási szoftvert, a kintlévőségeket 250 millióról 25-re csökkentette, a banki finanszírozást ugyan megnövelte, de a költségeit a felére csökkentette, a cég nyereségét pedig megnégyszerezte!

Nincs mese, minden szakmának megvan a maga szakembere, és gondolom te sem szeretnéd egy ápolónővel megműttetni bármelyik családtagod szívét, hanem profi szívsebészt keresel, akinek a referenciáit előtte alaposan leellenőrzöd.

Az általános helyzet lesújtó

A példa nem egyedi, az általam ismert legtöbb magyar vállalkozásban ez a helyzet, és nemcsak a pénzügyi vezetővel (aki gyakran a feleség, gimnáziumi érettségivel vagy az anyós…), hanem minden kulcsmunkakörben!

Hályogkovácsokkal nem lehet világszínvonalon működő, és ezért exportképes vállakozást felépíteni, így marad a jól megszokott magyar mutyi, mert ugye nem gondoljuk, hogy csak a politikusok mutyiznak Magyarországon…