A különböző hibák felemlegetése – amiket a munkaadók a felvételi interjúkon elkövetnek – örökzöld témám, mert hiába a sok cikk a szaksajtóban, előadások konferenciákon, az e cikkben felsorolt hibák olyan gyakoriak, mint a nátha, és olyan súlyosak a kiválasztás sikerességére nézve, mint az ebola!

Sokféle hibát el lehet követni a felvételi interjúk során, ezek közül nem kevés megbocsátható, de a mai cikkemben felsorolt 5 hiba annyira súlyos, hogy az elkövetése esetén az a csoda, ha a végén a legmegfelelőbb pályázót választod ki. Na jó, az első inkább a pályázókat zavarja (felmérések szerint ez irritálja őket a legjobban), amitől a végén még jó lehet a kiválasztás, de a többi 4 esetén erőteljesen kérdéses, hogy a megfelelő embert veszed-e fel…

Nézzük is akkor sorjában, miket tartok az 5 legsúlyosabb hibának a felvételi interjúkon?

1. Pontatlanság, késés

Ahogy a bevezetőmben már írtam, ez a kiválasztás végeredményét tekintve még nem is akkor hiba. Viszont toronymagasan ez irritálja legjobban a pályázókat, és elég rossz alaphangulatot ad kezdésként, miközben egy jó interjúztató arra törekszik, hogy minél jobban megnyissa és ez által megismerje a pályázó valódi személyiségét. Nálam alap, hogy egyenrangú partnerként kezelem a pályázókat, ezért ha kések, ha csúszunk, akkor a minimum, hogy elnézést kérek, de a pályázók beszámolói szerint nem ez az elterjedt a munkaadók körében!

Túl azon, hogy udvariasak vagyunk, meg emberszámba vesszük a pályázót, szakmailag sem tartom jónak, ha minden fronton azt éreztetjük a vele, hogy leereszkedünk hozzá, hogy ő itt alárendelt szerepben van, mert nem fog megnyílni, csak egy álarcot fog mutatni.

Ha viszont te tökéletesen átlátsz az álarcokon, akkor nyugodtan felejtsd el ezt a pontot, meg a következőt is.

2. Rideg légkör

Az előző hiba folytatása, amikor az egész felvételi interjún olyan rideg a hangulatot teremtesz, mintha kriptában csinálnátok. A pályázó nem fog megnyílni, sőt, lehet, hogy még be is stresszel, és csak egy rezgő nyárfalevelet fogsz látni, miközben könnyen lehet, hogy a legjobb, legeredményesebb online marketinges ül előtted (de ezt ilyen légkörben nehéz lesz megtudnod)!

Vannak, akik ilyenkor azt mondják, hogy egy kvalifikált állásra jelentkezőnek már ki kell tudnia állnia magáért, de erre csak azt tudom mondani, hogy:

  • egy könyvelőnél,
  • vagy online marketingesnél,
  • vagy kőművesnél,
  • vagy logisztikusnál

nem sok köze van a kiállásának ahhoz, hogy mennyire jó munkaerő. Sőt, nagyon nagyon gyakran pont a jó kiállású pályázók a “lufi emberek”, akik jól el tudják adni magukat, de teljesíteni azt már nem tudnak.

Ha a munka hőseit keresed, akkor sokkal jobb stratégia egyenrangú partnerként kezelni a pályázót, mert így talán van esélyed megismerni az igazi arcát, az igazi személyiségét és a valódi képességeit…

3. Nem is tudják, hogy mik a követelmények

Erről is elég gyakran számolnak be a pályázók, hogy egy dolog, hogy késik az interjúztató, hogy túlságosan hivataloskodik, de a legrosszabb a végén az, hogy igazából azt sem tudja, hogy a meghirdetett állásban mik a követlemények, az elvárások! Vagy azért, mert HR-es, és a szakmai vezető nem tudja elmondani neki, vagy azért, mert maga a szakmai vezető sem tudja, és vacilál, a lényeg, hogy nem tudják, és ez tisztán át is jön a pályázó számára, ami nem túl bizalomgerjesztő.

A pályázók előtt is vizsgázik a cég (különösen hiányszakmákban fontos erre odafigyelni), és ha valami amatőrizmust sugall, az a határozatlanság, bizonytalanság!

4. Túlzott szubjektivitás

Ha kiderül a pályázóról, hogy egy iskolába jártatok, és még közös ismerősök is vannak, akkor nagyon nehéz objektívnak maradni, gyakran már itt el is dől a kiválasztási procedúra, ráadásul rossz irányba.

Nagyon figyelj oda minden ilyen “közös dologra”:

  • ugyanabba az iskolába jártatok,
  • ugyanazon cégnél dolgoztatok,
  • közös ismerősök, barátok vannak,
  • közös hobbitok van,
  • és végül szakmabeliek vagytok.

Minden ilyen kapcsolódási pont két ember között normál esetben a kapcsolat építését és elmélyítését szolgálja, ezért kívánatos dolog, de a munkatárs kiválasztásnál rendkívül veszélyes, mert eltereli a figyelmet a lényegről!

5. Teljesen irreleváns kérdések

Anno a Google volt az élharcosa bizonyos “menő kérdéseknek”, amelyek egy időben rendkívül trendiek és vagányak voltak, de sajnos semmi közük nem volt ahhoz, hogy a pályázó mennyire fog teljesíteni. Erre végül a Google is rájött, és maga Laszlo Bock, a hr főnök nyilvános videóban beszélt erről, hogy a Google befejezi az ilyen “hogyan teszed be a zsiráfot a hűtőbe?” típusú kreatív kérdések alkalmazását a munkatársak kiválasztása során. Ha valaki, akkor ők tudják, hiszen évente 2 millió ember pályázik a Google-höz, és ebből 2 ezreléket, az-az 10.000 főt vesznek fel!